06 41214800

Wat cursisten zeggen

Fijn dat er oefeningen bestaan om je sterker te maken en dat Houwke weet hoe hij deze moet geven. Na de Qi-gong lessenreeks heb ik meer energie en ben ik minder ziek dan voor ik met de lessen begon! Wat ik vooral heb meegenomen uit de lessen en waar ik mee aan het oefenen ben, is dat ik niet mijn ‘uiterste’ best hoef te doen. 70% is voldoende, dan hou ik ook ruimte over voor mezelf. Dit geeft rust en daardoor gaan de dingen vaak beter.

Ik heb meer energie en ben minder ziek,

(Tess,Qi-gong cursiste)

Heerlijk die Qi-gong serie van Houwke! Door de eenvoud, herhaling en persoonlijk aandacht, voel hoe na afloop, je energie beter stroomt. Ik voelde me rustig en fitter tegelijk. Na een hele werkweek laad je weer helemaal op! De oefeningen zijn makkelijk om thuis te doen en ook voor mij als yoga docente een goeie aanvulling voor mijn yogalessen.

Heerlijk die Qi-gong serie, na een hele werkweek laad je weer helemaal op,

(Simone,Qi-gong cursiste en Yoga docente)

Ik had al wat ervaring met Qi-gong, Yoga en andere Oosterse bewegingsvormen en ik heb met veel plezier de Qi-gong lessen gevolgd. De methode die ik bij Houwke heb geleerd is redelijk eenvoudig maar zeer effectief. Hij legt de oefeningen rustig en duidelijk uit en hij heeft veel aandacht voor je houding en ademhaling tijdens de oefeningen. Het advies van Houwke: “puzzelen met jezelf”, heb ik goed in mijn oren geknoopt. Vooral tijdens de boomhouding is het puzzelen om de juiste houding te vinden van toepassing. Hoewel aan het einde van de cursus ook dat meer een meditatiemoment dan een inspanning was, zolang ik me maar concentreerde op mijn “hara”. Ik maak nog vaak gebruik van de oefeningen die ik geleerd heb en af en toe verwerk ik ze in mijn eigen lessen.

Ik kan iedereen de cursus aanbevelen: het is een mooie opstap naar en een inkijk in een oosterse visie op een gezonde levensstijl,

(Jos,Qi-gong cursist, Aikidoka, Shiatsu therapeut, Kenko taiso instructeur)

Zo’n 2 jaar geleden kwam ik, middels een gastles bij mijn aikido club, in aanraking met Qi-gong. Op de een of andere manier voelde het gelijk goed. Dus toen bleek dat een van onze sensei’s, Houwke Ong, een basiscursus Qi-gong zou gaan aanbieden, heb ik mij hiervoor aangemeld. Hier heb ik een aantal oefeningen geleerd die je eenvoudig thuis kunt doen. Na de cursus ben ik een aantal van deze oefeningen dagelijks gaan uitvoeren. In eerste instantie deed ik het, omdat het goed zou zijn voor mijn aikido-ontwikkeling. Maar nu, gaandeweg de tijd, durf ik wel te beweren dat het, buiten de profijt voor mijn aikido, vooral profijt heeft voor mij als persoon. Het bijzondere vind ik dat ik steeds meer in contact kom met mijn lijf, maar dat ik het ook op een soort van afstand kan bekijken. Of ik steeds beter kan voelen waar de blokkades zitten en deze tegelijkertijd aan het overwinnen ben. En dat geeft veel rust.

Het bijzondere vind ik dat ik steeds meer in contact kom met mijn lijf, of ik steeds beter kan zien waar de blokkades zitten en deze tegelijkertijd aan het overwinnen ben,

(Pascal,Qi-gong cursist en aikidoka)

De houdingen en bewegingen van Qi-gong zijn eenvoudig aan te leren en ze bevorderen bij mij rust en ruimte in lichaam en geest. Qi-gong is voor mij daarom de meest kernachtige houdings- en bewegingsleer en ik merk bij het oefenen effect op fysiek en mentaal niveau. Houwke laat de deelnemers in zes lessen van bijna anderhalf uur plezierig rustig ervaren wat voor hem de basis van Qi-gong is. In een zevende les, halverwege de cyclus, legt hij nauwkeurig de theorie van Qi-gong uit aan de hand van een aantal afbeeldingen. Het moeilijkst vind ik het om gedisciplineerd die 15 tot 30 minuten staan en bewegen per dag in te slijpen in mijn dagelijks leven.

De houdingen en bewegingen van Qi-gong zijn eenvoudig aan te leren,

(Peter,Qi-gong cursist)

Door de Qi-gong lessen ben ik me ook in het dagelijks leven bewuster geworden van mijn houding en de spanning in mijn lichaam. De ontspanning die Houwke in zijn lessen brengt, is een verademing en helpt me om de ontspanning ook in mijn lichaam te zoeken. De combinatie van een sterke houding, stromen van energie en ontspanning is erg krachtig.

De combinatie van een sterke houding, stromen van energie en ontspanning is erg krachtig,

(Marjan,Qi-gong cursiste)